Humanitarna akcija 2020. godine obuhvatila je pomoć za dvadeset četiri porodice i tri škole širom Srbije

Nepredvidivi izazovi i usmeravanje na česte promene u svakodnevici koje je 2020. godina stavila pred ceo svet nisu nas pokolebali u nameri da još jednom, deseti put zaredom, organizujemo i sprovedemo tradicionalnu akciju doniranja uređaja iz našeg asortimana lično onima koja je pomoć najpotrebnija.

U saradnji sa Humanitarnom organizacijom Srbi za Srbe, u ovogodišnjoj akciji donaciju je dobilo dvadeset četiri porodice sa decom iz cele Srbije. Njihove priče, teški uslovi života i stalna borba za opstanak podstakli su nas da učinimo ono što je u našoj moći i u skladu sa našom delatnošću. Donirali smo uređaje uz koje će im uslovi za život biti malo povoljniji, a teret svakodnevice podnošljiviji.

Potresne životne priče svake od ovih porodica, njihovo suočavanje sa izbeglištvom, bolešću i siromaštvom, nedostatak mogućnosti za bezbrižno detinjstvo i nedostupnost posla koji obezbeđuje normalne životne uslove, učinili su ove višečlane porodice istinskim borcima za život. One se i danas bore za zdravlje i krov nad glavom. Oni i dalje imaju nadu u ljude i bolje sutra.

Radijatori, televizori, frižideri i računari iz EWE asortimana pronašli su svoje mesto u porodicama iz Loznice, Surduka, Topole, Surčina, Varvarina, Vrdnika, Užica, Sremske Mitrovice, Arilja, Vladičinog Hana, Niša, Kuršumlije, Zrenjanina, Kraljeva, Obrenovca, Bora, Boljevca, Medveđe i drugih mesta Srbije. Uređaji su donirani sa željom da ove porodice i svakog člana njihovog domaćinstva približimo boljim okolnostima za dnevno funkcionisanje i prijatniji boravak u svom domu.

Dom svih ovih porodica postao je toplije mesto zahvaljujući Ballu AURORA radijatorima, a za osam porodica obezbeđeni su i televizori brenda OZON, dok je u domove četiri porodice u okviru donacije isporučen i Beko frižider. Sa posebnom pažnjom na neophodnost pristupa savremenom obrazovanju dece školskog uzrasta iz ovih porodica, donirana su i tri računara – dva mini PC računara i jedan laptop.

Kroz saradnju i nesebičnu podršku distributerske kompanije Keprom, za deset porodica koje se sa neisigurnošću egzistencije bore kako bi zadovoljile potrebe najmlađih članova, uzrasta do tri godine, u humanitarnoj akciji 2020. godine donirana su i pakovanja Evy baby pelena.

Kako je naša podrška tradicionalno usmerena i ustanovama za obrazovanje i brigu o deci iz socijalno ugroženih kategorija, ove godine su se na listi institucija koje su primile donaciju našle škola za učenike oštećenog vida Veljko Ramadanović u Zemunu, škola za oštećene sluhom i nagluve Stefan Dečanski u Beogradu i Ustanova za decu i mlade Sremčica.

Kao podrška njihovom radu i zalaganju za razvoj dece i omladine u radno sposobne i samostalne osobe, kao pomoć njihovoj predanosti u zbrinjavanju dece i omladine ometene u razvoju, ovim školama su donirani štampači Kyocera i EPSON.

Za mnoge od nas priče porodica kojima su uručene donacije neshvatljivo su teške, nepravedne i tužne. Neki od njih su teškom mukom sačuvali živote. Neki su samohrani roditelji bez sredstava za život i rad. Neki su žrtve nasilja, a neki se bore sa ozbiljnim zdravstvenim problemima – svojim i svoje dece.

Oni su uprkos svim otežavajućim okolnostima zadržali nadu. Oni se bore. Oni su inspiracija za sve nas.